Ciorba si supa sunt alimente de nelipsit de pe mesele romanilor. Sunt usor de preparat, ieftine si pline de vitamine si nutrienti, daca sunt pereparate corect. In plus, medicii le recomanda deoarece hidrateaza si au proprietati nutritive.
Pentru a fi insa nutritiva ciorba (sau supa, dupa caz) trebuie preparata dupa reguli stricte, pe care putine gospodine le cunosc, iar daca le cunosc nu tin cont de ele.
Legumele din comert, dar si unele legume crescut in curte (daca nu sunt bio), contin pesticide si ingrasaminte. Odata ce fierbi legumele, o parte din acestea ies in apa, facand ca lichidul sa devina toxic, potrivit acasa.ro.
De aceea, legumele trebuie fierte intai pentru jumatate din timpul de fierbere, iar apa trebuie sa fie aruncata. Astfel, o mare parte a pesticidelor si ingrasamintelor nu va mai ajunge in organismul tau.
CITEȘTE ȘI: Ciorba de potroace: Ingredientele pe care trebuie neapărat să le folosești pentru un rezultat perfect
Acelasi lucru este valabil si in cazul carnii. Carnea trebuie fiarta mai intai intr-o prima apa care apoi sa fie aruncata. In aceasta ies toxinele regasite in carne, dar si o parte din antibioticele din aceasta.
Daca nu urmezi acesti pasi simpli, ciorba (sau supa) ta va fi una plina de toxine, pesticide, ingrasaminte si antibiotice.
Urmatorul pas este ca preparatul tau sa fie sanatos, nutritiv si sa nu contina un aport caloric mare.
Pentru asta este important sa nu adaugi ulei daca prepari o supa sau o ciorba care are carne, smantana, iaurt sau oua. Toate aceste ingrediente au suficiente grasimi naturale care sunt si sanatoase si cresc si aportul caloric al peparatului. In plus, ii dau si gust.
Sarea se adauga la inceput, si nu la final, in farfurie. In caz contrar preparatul nu va avea un gust bun.
Ordinea in care pui ingredientele este, de asemenea, importanta. Carnea trebuie adaugata prima, deoarece aceasta necesita preparare indelungata pentru a fi foarte bine patrunsa. In schimb, legumele trebuie puse la urma, deoarece in momentul in care sunt fierte in exces isi pierd toate proprietatile nutritive.
CITEȘTE ȘI: Cum să faci cea mai bună ciorbă: Sfaturile de care să ții cont pentru a da gustul perfect mâncării
La final, se adauga paste sau orez deja fierte si, daca prepari ciorba, se poate acri cu zeama de varza, bors sau lapte batut.
Ulei se adauga doar in preparatele de post si in cantitati foarte mici. Doua linguri de ulei sunt suficiente pentru o oala mare de ciorba, in care ies 8-10 portii.